Пређи на садржај

Ledo želi da preuzme sve akcije Frikoma

Извор: Викиновости


10. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Hrvatska kompanija Ledo, koja posluje u sastavu Agrokora, objavila je u četvrtak nameru o preuzimanju preostalih 4,17 odsto akcija beogradskog proizvođača sladoleda i smrznute hrane Frikoma, čime bi postao njen jedini vlasnik.

U oglasu objavljenom u listu Politika navodi se da je Ledo spreman da kupi ukupno 27.376 akcija, nakon što je u sredu od Agrokora na Beogradskoj berzi kupio 629.806 akcija, odnosno 95,83 odsto Frikoma.

Cena po kojoj je Ledo kupio akcije Frikoma iznosila je 17.186 dinara po komadu, a ukupan iznos kupoprodajnog ugovora bio je 10,82 milijarde dinara.

Kako prenose mediji, srpski brokeri procenjuju da je ta transakcija sprovedena u sklopu Agrokorove strategije pregrupisavanja u okviru poslovnog sistema zbog namere da preuzme slovenački Merkator.

Zbog toga je Ledo krajem prošle godine sklopio ugovor sa matičnom kompanijom o preuzimajju 100 odsto udela u Ledo Podgorici, po kupoprodajnoj ceni od 18,7 miliona evra.

Preuzimanjem tih kompanija Ledo želi da objedini celokupnu vlasničku strukturu Agrokora u segmentu sladoleda i smrznute hrane i postane regionalni lider.

Izvor[уреди]