Laparaskopske operacije u urologiji - prvi koraci u KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. jun 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Na Klinici za urologiju KBC "Dr Dragiša Mišović-Dedinje", odnedavno je počela primena laparoskopskih procedura. Na ovaj način moguće je izvršiti mnoge intervencije kao što su operacije karcinoma prostate, podvezivanje vena kod pacijenata sa varikocelom, odstranjivanje bubrega i mnoge druge.

Laparoskopske intervencije u urologiji u svetu imaju široku primenu, dok se u Srbiji rade od skoro. Prednost za pacijente je neosporna, jer se intervencija radi kroz male otvore na koži a postoperativni oporavak je brz. U cilju adekvatnog rada, neophodna je obuka lekara na čemu se na našoj Klinici puno radilo.Više lekara je bilo u inostranstvu na obuci. Kao rezultat našeg ulaganja u znanje i opremu započeli smo sa ovim intervencijama i do sada su uspešno urađene operacije na bubrezima i prostati.

Ovaj uspeh rezultat je i uspešne saradnje sa bolnicom u Slovenj Gradecu, a posebno sa Prim. Dr Marko Zupančićem, upravnikom te bolnice koja ima dvadesetogosnje iskustvo u laparoskopiji u urologiji.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg