Kumranski rukopisi uskoro na internetu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. октобар 2010.
JERUSALIM, 19. oktobra 2010. (Beta-AP) - Izraelske vlasti i Gugl postaviće na internet 2.000 godina stare Kumranske rukopise.

Jevrejski biblijski tekstovi, koji se smatraju jednim od najvećih arheoloških otkrića u prošlom veku, biće dostupni besplatno, kao fotografije visoke rezolucije, od kojih će se prve na internetu pojaviti u narednih nekoliko meseci. Svici će biti dostupni na originalnom jeziku i kao preveden tekst. Pnina Šor iz izraelskog odseka za antikvitete kazala je da će na taj način originalni rukopisi biti očuvani, a istovremeno biti dostupni široj javnosti. Eksperti su dugo kritikovali činjenicu da samo mali broj ljudi ima pristup svicima pronađenim 1947. u pećinama pored Mrtvog mora.

Kumranski rukopisi značajni su kao potvrda autentičnosti Svetog pisma. U 11 pećina pronađeno je oko 380 tekstova, od čega 100 biblijskih. Svici su bili od papirusa i kože, umotani u lanenu tkaninu i potom smešteni u glinene ćupove. Pretpostavlja se da su nastali u periodu od 163. pre nove ere do 233. godine nove ere. Većina tekstova je na hebrejskom jeziku, a manji broj je na aramejskom jeziku.


Извор[уреди]