Kulturni radnici traže oslobađanje pankerki

Извор: Викиновости


27. jun 2012.
Moskva/ Rusija (Beta) Istaknuti ruski kulturni radnici uputili su otvoreno pismo sudu sa molbom da oslobodi članice pank grupe Pusi Rajot (Pušy Riot) koje su u pritvoru od februara zbog perfomansa u glavnom moskovskom hramu Hrista Spasitelja.

One su 21. februara upale u hram i otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina". Tužilaštvo je zbog toga podnelo krivično prijavu protiv njih za huliganstvo i preti im kazna do pet godina zatvora.

"Smatramo da dejstva Pusi Rajot nisu krivično delo. Devojke nisu nikoga ubile, opljačkale ili izvršile nasilje, nisu uništavale i krale tuđu imovinu. Rusija je građanska država i nikakva antiklerikalna dejstva, ako ne spadaju u krivična dela, ne mogu biti povod za krivično gonjenje", naveli su kulturni radnici u otvorenom pismu koje u sredu objavljuje moskovska štampa.

U pismu se navodi da sve vreme, dok se učesnice akcije nalaze u pritvoru, u društvu "raste atmosfera netrpeljivosti, što vodi raskolu i radikalizaciji".

Sud je 20. juna produžio pritvor do 24. jula Nadeždi Tolokonikovoj, Mariji Alehinoj i Jekaterini Samucevič. Ruska javnost se podelila na one koje smatraju da je pritvor opravdana mera, i na one koji smatraju da je surova. Ruska pravoslavna crkva odbila je da im oprosti, uz obrazloženje da same treba da zatraže oproštaj.


Izvor[уреди]