Kulturni centar Kine na mestu pogibije novinara

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. мај 2011.
BEOGRAD, 7. maja 2011. (Beta) - Predstavnici ambasade Kine, dopisnici kineskih medija iz Beograda i delegacija Udruženja novinara Srbije položili su u subotu vence na spomen ploču na mestu gde su pre 12 godina u NATO bombardovanju kineske ambasade ubijena tri kineska novinara.

Kineski ambasador Vei Djinhua rekao je agenciji Beta nakon polaganja venaca da Kina namerava da na mestu gde je bila ambasada, koja je uništena u bombardovanju, sagradi Kulturni centar.

"Nameravamo da na ovom mestu napravimo kineski kulturni centar, s obzirom na značaj ovog mesta i značaj Srbije u našim odnosima. Dobili smo povoljnu ponudu i zajednički radimo na njenoj realizaciji", kazao je ambasador Kine.

Vei je dodao da mesto na kome će biti centar pokazuje da su narodi dve zemlje imali sličnu sudbinu i da su delili i dobro i loše.

U bombardovanju tadašnje zgrade ambasade, u ulici Trešnjinog cveta na Novom Beogradu, poginuli su tri dopisnika kineskih medija dok je 21 osoba, zaposlena u ambasadi, lakše ili teže povređena.


Извор[уреди]