Kultura i društvo: Bukurešt će biti domaćin domaćim talentima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2009.
Bukurešt/ Rumunija

Poznati rumunski sopran Angela Georgiju planira nastup na otvorenom na bukureštanskom Ustavnom trgu 19. septembra. Sa njom će takođe nastupiti mladi rumunski tenor Vlad Mirita.

U Vinkovcima u Hrvatskoj su od petka (4. septembra) do nedelje održane 44. tradicionalne "Vinkovačke jeseni", festival narodne muzike i kulture. U centru pažnje bili su stari kostimi. Festival je uključivao etnografske, turističke i poslovne prezentacije, koncerte, naučne okrugle stolove i razna takmičenja.

Stanovnici rumunskog odmarališta Kovasna napravili su u petak (4. septembra) rekordni rolat od sladoleda dužine 111 metara, težak skoro 250 kilograma. Ministarka turizma Elena Udrea prisustvovala je toj manifestaciji. Stanovnici Kovasne postali su poznati u poslednjih nekoliko godina po pripremanju ogromnih gastronomskih specijaliteta, poput džinovskog gulaša sa pasuljem od 500 kilograma, 1.100 litara kisele čorbe od pastrmke i 300 litara limunade.

Srpski karikaturista Jovan Prokopljević osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Australiji koje je organizovao Rotari klub, izvestila je u ponedeljak (7. septembra) lokalna novinska agencija Tanjug. On je nagrađen za svoj rad na temu globalne finansijske krize.

Film "Medeni mesec" u albansko-srpskoj koprodukciji premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, izvestili su u utorak (8. septembra) albanski mediji. Posle premijere, režiser Goran Paskaljević izjavio je da je publika bila zainteresovana za uspešnu saradnju između dve zemlje. Film će premijerno biti prikazan u Tirani kasnije ovog meseca.

Tri poznata kosovska umetnika otvorila su 2. septembra izložbu u Viksju, u Švedskoj. Izložba slikara s Zake Prelvukaja, Ismeta Jonuzija i Rudina Džaferija trajaće do 25. septembra.

Grad Konija u Turskoj biće domaćin godišnjeg Međunarodnog festivala mistične muzike od 23. do 30. septembra, saopštili su organizatori u ponedeljak (7. septembra). Ukupno osam muzičkih ansambala iz sedam zemalja učestvovaće na ovogodišnjoj, šestoj po redu manifestaciji koja se organizuje u čast rođenja pesnika, teologa i mističara iz 13. veka Sufija Mevlana Jelaludina Rumija. Ove godine obeležava se 802. godišnjica Rumijevog rođenja.

Drugi atletski maraton vojnih oficira organizovan u čast obeležavanja Dana nezavisnosti Makedonije, održan je u utorak (8. septembra) u Ohridu, u Makedoniji. Trka je privukla 30 takmičara, uključujući predstavnike vojski Srbije i Albanije.

(Razni izvori – 02/09/09-09/09/09)

Извор[уреди]