Krizu sprečiti fiskalnim pravilima i izvozom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу10. август 2011.
(Beta) - Srbija mora striktno da poštuje fiskalna pravila i da podstiče izvoz kako bi spremno dočekala eventualni dolazak nove krize, ocenjeno je u sredu na sastanku predstavnika Vlade i monetarnih vlasti.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, koji je sazvao sastanak, istakao je da se sa pažnjom moraju pratiti sva ekonomska kretanja u regionu i Evropi kako bi se adekvatnim merama reagovalo na eventualno prelivanje krize u Srbiju.

Sastanku su pristusvovali članovi ekonomskog dela Vlade, predstavnici Narodne banke Srbije i Fiskalnog saveta, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sastanku je zaključeno da se usvojena pravila fiskalne politike moraju poštovati kako bi se održala stabilnost na deviznom tržištu i sprečili potencijalni rizici koji bi mogli da utiču na veće oscilacije kursa dinara.

Dodaje se da zbog toga fiskalna odgovornost, štednja i smanjenje javne potrošnje moraju da se poštuju i ostvaruju od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa vlasti. Ocenjeno je i da je uz poštovanje fiskalnih pravila neophodno i podsticanje izvozno orijentisane privrede i konkurentnih privrednih grana kao što su prehrambena industrija i poljoprivreda.

Ključnu važnost ima, istanknuto je na sastanku, i novi aranžman iz predostrožnosti koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg