Kriza utiče na 40 odsto preduzeća u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. септембар 2011.
BEOGRAD, 23. septembra 2011. (Beta) - Ekonomska kriza utiče na otpuštanje radnika u 21 odsto preduzeća u Srbiji, a ugrožava opstanak još 19 odsto firmi, rezultati su anketiranja Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR).

Direktor NARR Ivica Eždenci kazao je na predstavljanju rezultata ankete koju je ta Agencija sprovela na uzorku od oko 3.000 malih i srednjih preduzeća od marta do aprila ove godine, da je opstanak preduzeća bolji nego prošle godine, kada je trećina preduzeća bila ugrožena krizom. Kako je naglasio, takvi rezultati pokazuju da, ipak, u Srbiji postoji "trend izlaska iz krize".

On je rekao da je kriza različito uticala na regione u Srbiji, pa se sa težim posledicama suočava 45 odsto ispitanih preduzeća u južnoj i istočnoj Srbiji, dok je u beogradskom regionu ugroženo oko 30 odsto preduzeća.

Preduzeća se suočavaju sa problemom nedostatka izvora finansiranja, dugim i skupim postupcima izdavanja građevinskih dozvola, poreskim propisima i procedurama, neuskladjenom dinamikom plaćanja PDV-a.

"U 2010. godini je 37 odsto preduzeća planiralo da proširi delatnost, dok ove godine 44 odsto preduzeća planira proširenje delatnosti", naveo je on i kazao da je to pokazatelj izlaska iz krize.

Извор[уреди]