Kriza u UNMIK-u posle 17. marta

Извор: Викиновости


28. mart 2008.
Приштина-  (Beta) - Zamenik šefa UNMIK Lari Rosin ponudio je ostavku nakon što se na posao vratio regionalni administrator UN za Mitrovicu Džerald Galuči, sa kojim se razišao u stavu o neredima u srpskom delu Kosovske Mitrovice 17. marta.

Prištinski dnevnik na albanskom "Zeri" piše da je Rosin, inače američki diplomata, ostavku ponudio američkoj administraciji, ali da je ona odbijena. Galuči je oštro kritikovao akciju UNMIK policije i Kfora protiv srpskih demonstranata 17. marta. Nakon tog izveštaja, Galuči je ponudio ostavku, ali je ona odbijena u sedištu UN, pa se regionalni administrator vratio u Mitrovicu.

Rosin je, međutim, negodovao zbog povratka Galučija i ponudio ostavku. Na to je, kako piše "Zeri", reagovao i šef UNMIK-a Joahim Riker, poručivši da će i sam napustiti funkciju ukoliko Rosin ode sa položaja. Prištinski list navodi da su time odnosi u vrhu UNMIK-a ušli u period duboke krize. Istovremeno, zbog povratka Galučija protestovao je i predsednik opštine Mitrovica Bajram Redžepi koji je naveo da neće sarađivati sa administratorom UN.

Извор[уреди]