Krivična prijava protiv direktora Simpa iz Vranja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. август 2011.
Врање-  (Beta) - Poreska uprava Srbije saopštila je u četvrtak da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju podnela krivičnu prijavu protiv direktora preduzeća „Simpo“ iz Vranja zbog sumnje da je utajio porez i oštetio budžet za 27,2 miliona dinara.

Poreska uprava tvrdi da je osumnjičeni u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza, od januara 2009. do maja 2010. godine izdao više računa za isporučenu robu "Simpo dekoru" iz Vranja, ukupne vrednosti od 66,1 miliona dinara, sa pogrešno obračunatim porezom na dodatu vrednost po stopi od osam, umesto 18 odsto, čime je izbegao da plati PDV u iznosu od 6,1 miliona dinara.

Kako se dodaje direktor "Simpa", navodno je nabavio i mašine od više dobavljača iz Italije, ukupne vrednosti veće od 91 milion dinara, koju je instalirao drugom privrednom društvu i nije ih koristio za obavljanje sopstvene delatnosti, a prethodni PDV po osnovu uvoza opreme u iznosu od 16,4 miliona dinara neosnovano je iskoristio za umanjenje poreske obaveze.

Osumnjičeni je, kako tvrdi Poreska uprava, sobama koje nisu bile zaposlene u fabrici isplatio dnevnice, troškove smeštaja i ostale troškove u iznosu od 2,9 miliona dinara, a da pri tom nije dao nalog da se izvrši obračun i uplata poreza na ostale prihode i doprinosa u ukupnom iznosu od 608.289 dinara. Po primljenim kreditima, od stranog preduzeća osumnjičeni direktor je isplatio dugovane kamate u iznosu od 37,3 miliona dinara, ali nije uplatio porez po odbitku, u iznosu od 4,1 milion dinara, što je bio u obavezi da uradi.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg