Kritike što će o prigovorima odlučiti VSS

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. децембар 2010.
BEOGRAD, 22. decembra 2010. (Beta) - Većina opozicionih stranaka u Skupštini Srbije oštro je u sredu kritikovala to što će, umesto Ustavnog suda Srbije (U S S), stalni sastav Visokog saveta sudstva (VSS) preispitati odluke o neizabranim sudijama i što će ustavne žalbe neizabranih sudija biti tretirane kao prigovor upućen VSS.

Liberalno-demokratska partija (LDP) je najavila da će podržati predložene zakone jer je, kako su naveli njeni predstavnici, reforma pravosuđa neminovnost i potreba bez koje se ne mogu očekivati investicije i ekonomski prosperitet.

U raspravi o setu pravosudnih zakona, šef poslanicke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić naveo je da se vlastima ne sviđaju odluke UŠ i da to pokazuje namera da se žalbe neizabranih sudija vrate u VSS.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić je rekao da je pitanje da li će izmenama zakona biti rešeni problemi u postupku izbora sudija. DSS smatra da nova rešenja nisu dobra i da će doprineti stvaranju konfuzije, da se u reformu pravosuđa ušlo brzopleto i da se isto tako brzopleto žele otkloniti nedostaci.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović je rekao da su za SRS problematične izmene Zakona o sudijama koje predviđaju da se postupci po ustavnim žalbama okončavaju stupanjem na snagu, a predmeti ustupuju VSS.

Poslanik Nove Srbije Srđan Spasojević je ocenio da Vlada menja zakon jer je na to nateralo to što je U S S prihvatio dve žalbe neizabranih sudija.

Poslanik LDP Bojan Đurić je, međutim, ocenio, da je dobro što se postupci za neizabrane sudije vraćaju kao prigovori u VSS. On je istakao neophodnost da ti postpuci pred VSS počnu što pre.


Извор[уреди]