Kriminal bi mogao da ugrozi integraciju Srbije u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. септембар 2009.
Beograd-  (Beta) Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro izjavio je u ponedeljak u Beogradu da organizovani kriminal ima posebnu težinu u regionu Balkana i da bi mogao da ugrozi njegovu stabilnost i integraciju u EU.

"Organizovani kriminal je bez sumnje postao međunarodno svetsko pitanje. Očigledno, problem se ne odnosi samo na zapadni Balkan ali problem ima posebnu težinu na Balkanu i mogao bi da ugrozi stabilnost u regionu i mogu reći integraciju regiona u EU", rekao je Baro na otvaranju konferencije "Suočavanje sa izazovima organizovanog kriminala i teškim krivičnim delima na području zapadnog Balkana".

On je ukazao da organizovani kriminal obuhvata trgovinu narkoticima, organima, ljudskim bićima, ilegalnom imigracijom i da se novac koji se tako pribavlja, koristi za dalje kriminalne aktivnosti, navodeći podatke da je samo prošle godine preko Balkana prokrijumčareno 100 tona heroina, vrednog 416 miliona evra.

Baro je ocenio da se u regionu ulažu napori u borbi protiv organizovanog kriminala navodeći usvajanje odgovarajućih zakona, reformu snaga reda i razvijanje regionalne saradnje.


Извор[уреди]