Kreditni rejting za tri grada u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. јун 2010.
BEOGRAD, 28. juna 2010. (Beta) - Međunarodna agencija za kreditni rejting Mudiz (Moody's Investors Service) dodeliće u utorak po prvi put u Srbiji kreditni rejting Novom Sadu, Kraljevu i Valjevu, što će tim gradovima omogućiti da se plasiraju na svetsko tržište kapitala.

Kako je saopštio USAID, ta tri grada su pobedila na takmičenju u upravljanju finansijama i kreditnoj sposobnosti koje je USAID u februaru organizovao za 16 lokalnih samouprava.

Kao nagradu, gradovi su dobili uspostavljanje međunarodnog kreditnog rejtinga na čijoj izradi je radio Mudiz. Objavljivanjem kreditnog rejtinga tri izabrana grada, lokalne vlasti iz Srbije prvi put će se pojaviti na mapi međunarodnih investitora, kao nova destinacija za kretanje njihovog kapitala.

Građani ovih gradova će takođe imati koristi od utvrđivanja kreditnog rejtinga tako što će imati pristup informacijama o kvalitetu upravljanja javnim sredstvima u svojoj zajednici, kao i korišćenju sredstava koja oni uplaćuju u budžet opštine. Kako navodi USAID, to će doprineti većem broju privatnih investicija, povećaće mogućnosti za zapošljavanje i podstaći ekonomski razvoj ovih lokalnih samouprava.


Извор[уреди]