Пређи на садржај

Kredit za Rudarski basen Kolubara

Извор: Викиновости


12. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je u petak s Nemačkom razvojnom bankom KfW ugovor o kreditu od 65 miliona evra i bespovratnoj pomoći od devet miliona evra za unapređenje zaštite životne sredine u Rudarskom basenu Kolubara.

Kako je kazao generalni direktor EPS Aleksandar Obradović nakon potpisivanja tog ugovora, celokupna vrednost projekta je 181,6 miliona evra, od čega KfW po nalogu Vlade Nemačke daje 74 miliona evra, dok ostali deo finasiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom od 80 miliona evra i EPS iz sopstvenih sredstava.

Obradović je naglasio da je cilj projekta obezbeđivanje sigurne i besprekorne isporuke uglja i racionalno upravljanje prirodnim resursima uz smanjenje atmosferskog zagađenja u termoelektranama koje koriste ugalj iz RB Kolubara.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da projekat traje 3,5 godine, a njegovim završetkom obezbediće se korišćenje lignita ujednačenog kvaliteta koji se otkopava u RB Kolubara, što će omogućiti efikasnost rada termoelektrana (TE) Nikola Tesla i Morava.

„Projekta ima tehnološki, ekološki i socijalni značaj, ali bez podrške koju je dobio od nemačke KfW banke i EBRD-a, EPS teško da bi mogao sam da ga pokrene“, naglasio je direktor EPS-a.

Izvor[уреди]