Kredit Svetske banke nece biti realizovan bez nove Topionice

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. јун 2009.
Bor-  (Beta) Kredit Svetske banke od 43 miliona dolara za regionalni razvoj Bora neće biti realizovan ukoliko do 16. decembra Rudarsko-topioničarski basen "Bor" (RTB) ne dobije novu Topionicu, piše u ugovoru o uslovima za dobijanje kredita.

Na osnovu uvida agencija Beta u dokument, da bi se realizovao kredit odobren 2007. godine, potrebno je obezbediti ekološke standarde u skladu sa zakonima Srbije, što se odnosi na rad Topionice bakra,jednog od najvećih zagađivača na Balkanu.

Taj kredit predviđa da se 33 miliona dolara utroši na saniranje ekoloških problema, a deset miliona dolara za podsticaj privatnog preduzetništva i novo zapošljavanje, odnosno za pomoć pri zapošlavanju ljudi koji su tehnološki višak u Basenu.


U RTB-u, su naveli da su se predstavnici Svetske banke složili da plan investicija u ekologiji donekle bude izmenjen jer se ukazala potreba za promenom nekih planiranih projekata.

Kako navodi sajt RTB-a, umesto izgradnje novog kolektora flotacijskog jalovista Veliki Krivelj, iz ekoloških razloga je korisnije investirati u popunjavanje starog površinskog kopa jalovinom, gde ima mesta za 400 miliona tona.

Osim toga, umesto u sanaciju Šaške reke, neophodno je investirati u ispumpavanje 20 miliona kubika kisele vode iz površinskog kopa u Majdanpeku i u rekultivaciju dela kopa pored Majdanpeka.

Poslovodstvo RTB-a je tim povodom saopštilo da su se predstavnici Svetske banke složili sa predloženim izmenama projekta, pod uslovom da ih usvoji Vlada Srbije.

Jedan od ranijih uslova za realizaciju ovog kredita bilo je raspisivanje novog tendera za prodaju borskog kombinata bakra i dolazak strateškog partnera koji će ispunjavati ekološke standarde.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, izjavio je da će RTB do daljeg ostati državno preduzeće jer je odlučeno da država investira 130 miliona dolara u izgradnju potpuno nove topionice bakra, uzimanjem robnih kredita od proizvođača.

Извор[уреди]