Kraljev govor trijumfovao na dodeli Oskara

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Kolin Fert i Helen Bonam Karter na snimanju filma

28. фебруар 2011.
LOS ANĐELES, 28. februara 2011. (Beta-AP) - Film "Kraljev govor" dobio je Oskara za najbolji film na 83. ceremoniji dodele nagrada američke filmske akademije, kao i još tri pozlaćene statuete - za režiju, glavnu mušku ulogu i originalni scenario. Kolin Fert je nagrađen za ulogu britanskog kralja Džordža Šestog koji se bori da savlada mucanje, Tom Huper je nagrađen za režiju a Dejvid Sajdler za originalni scenario za to ostvarenje.

Oskara za glavnu žensku ulogu dobila je Natali Portman za "Crnog labuda" u kojem igra opsednutu balerinu. Bokserska drama "The Fighter" dobila je dva Oskara, oba ze epizodne uloge koje su osvojili Kristijan Bejl i Melisa Leo.

Oskara za najbolji scenario adaptiran prema literarnom predlošku dobio je Aron Sorkin za "Društvenu mrežu", priču o nastanku Fejsbuka, zasnovanu na knjizi Bena Mezrika "Slučajni milijarderi". "Društvena mreža" dobila je i nagrade za najbolju originalnu muziku koju su napisali Trent Reznor i Atikus Ros i za montažu. Naučnofantastični hit "Početak" dobio je isti broj Oskara kao "Kraljev govor" - četiri - ali sve u takozvanim tehničkim kategorijama: za vizuelne efekte, kameru, montažu zvuka i miks zvuka.


Извор[уреди]