Krajem avgusta o pravosudnim zakonima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. avgust 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će parlament krajem avgusta raspravljati o izmenama dva zakona iz oblasti pravosuđa, a u septembru i o rebalansu državnog budžeta ako takva inicijativa stigne iz vlade.

„Što se tiče rebalansa (budžeta), još nismo dobili inicijativu. Pretpostavljam da će Vladi Srbije biti potrebno izvesno vreme da sagleda situaciju kako je prethodna vlast ostavila budžet i da vidimo koliki je budžetski deficit, kakvo je stanje u javnim preduzećima i tek onda kada se uradi ozbiljnija analiza, da se predloži sanacija, odnosno rebalans kojim će ta situacija biti popravljena“, rekao je Stefanović u intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da će u poslednjoj nedelji avgusta parlament razmotriti zakone iz oblasti pravosuđa, među kojima su izmene Zakona o krivičnom postupku, a da početkom septembra očekuje raspravu o zakonu o javnim nabavkama.

Stefanović je kazao da će prioriteti u radu parlamenta biti jačanje kontrolne funkcije Skupštine, kao i osnaživanje odbora.

„Ta kontrola biće u tom pravcu da predstavnici izvršne vlasti ne budu uljuljkani i da im ne bude komforno pred pitanjima poslanika“, naveo je Stefanović i dodao da će pred članove skupštinskih odbora dolaziti ministri, državni sekretari, direktori javnih preduzeća i drugi nosioci javnih ovlašćenja koji su dužni da odgovore na pitanja poslanika.

Upitan kako ojačati kontrolnu funkciju kada su predsednici ključnih skupštinskih odbora iz vladajuće koalicije a treba da kotrolišu rad ministara, Stefanović je rekao da je prethodna vlast usvojila Poslovnik o radu koji predviđa da većina članova odbora mora biti iz reda vladajuće većine.

Povodom ocene Ustavnog suda Srbije da su 22 odredbe Zakona o utrđivanju nadležnosti Vojvodine neustavne, Stefanović je kazao da parlament poštuje odluke suda i da će pažljivo razmotriti inicijative za razmišljanje o izmenama zakona.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg