Kraća procedura za obnovljive izvore energije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. oktobar 2012.
Novi Sad/ Srbija (Beta) Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u sredu da joj je cilj smanjenje birokratske procedure za izgradnju postrojenja koja koriste obnovljive izvore enrgije.

Mihajlović je na Međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije u Novom Sadu rekla da će Ministarstvo broj dozvola potrebnih za to smanjiti sa sadašnjih 27 na pet-šest i investitorima obezbediti svu neophodnu dokumentaciju za njihove projekte.

Mihajlović je navela da su investitori u proseku do sada čekali dve do dve i po godine za dobijanje 27 dozvola.

Po njenim rečima, udeo obnovljivih izvora energije u energetskom bilansu Srbije je između tri i sedam odsto, ne računajući velike hidroelektrane.

"Kao razlog zašto se obnovljivi izvori ne koriste više u Srbiji, vidim birokratsku proceduru i tihi otpor javnih preduzeća i političkih elita. Stav ove vlade je da takvih otpora ne sme biti", kazala je ona.

Uz podsećanje da se Srbija obavezala da će do 2020. udeo obnovoljivih izvora u ukupnom energetskom bilansu zemlje povećati do 27 odsto, kazala je da je jedan od načina veće korišćenje potencijala biomase.

Cilj je da 57 toplana u Srbiji postepeno mazut i ugalj zameni biomasom, kazala je ministarka.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg