Kovač:Izmene Zakona o NBS jačaju centralnu banku

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


31. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Potpredsednica Skupštine Vesna Kovač izjavila je u da su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) predložene zbog daljeg rada na personalnoj i institucionalnoj decentralizaciji centralne banke.

„Izmene se odnose i na uklađivanje sa ugovorom o funkcionisanju EU, a bitne izmene pre svega preciziraju funkcije centralne banke i dodaje se jedna nova, a to je zaštita prava i interesa korisnika bankaraskih usluga“, rekla je Kovač, koja je i predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Ona je novinarima u parlamentu kazala da se dalja decentralizacija NBS odnosi na to da statut Narodne banke usvaja samostalno centralna banka, bez da to potvrđuje Skupština Srbije.

„Uvodi se konsekutivno delovanje, odnosno izbor članova organa centralne banke, što znači da će se, kao što je bilo predviđeno u starom zakonu, predsednik Saveta Narodne banke birati na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu. To se uvodi i za viceguvernere i za direktora Uprave za nadzor“, kazala je Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Prema njenim rečima, izmene Zakona o NBS se usvajaju po hitnom postupku, jer isiče rok od 90 dana za izbor organa upravljanja kao što su članovi Saveta.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg