Kosovski problem rešavati kroz tri dijaloga

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

2. novembar 2012.
Čaglavica/ Priština (Beta) Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je u petak da kosovski problem ne može biti dugoročno rešen ukoliko se dijalog o normalizaciji odnosa ne proširi, između ostalog i razgovorima kosovskih vlasti i Srba na severu.

„U cilju rešenja kosovskog problema treba voditi tri vrste dijaloga. Jedan koji je počeo između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, drugi treba da vode kosovske vlasti sa ljudima na severu, i treći koji će voditi Srbi severno i južno od Ibra“, kazao je Žbogar u emisiji "Od A do Š", prenosi KiM radio.

Žbogar je dodao da zna da Priština ima puno ideja kako rešiti pitanje severa. „One će verovatno biti izložene u Briselu u budućim razgovorima sa Srbijom, nakon čega će verovatno doći do tog pravog dijaloga sa ljudima na severu. Sigurno je da do toga mora doći, jer jedino tako situaciju možemo rešiti na duži period“, kazao je on.

Žbogar je izrazio zadovoljstvo što je Kosovo dobilo Studiju izvodljivosti i ocenio da ona otvara put početku razgovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridurživanju EU i Kosova.

Žbogar je naveo da formulacija EK o poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova nikako ne znači da Srbija mora da prizna nezavisnost.

„To konkretno znači da nismo za podelu i da nećemo podržati ideje o podeli... to ujedno znači da treba imati u obzir posebne potrebe ljudi na severu Kosova. Srbija treba da normalizuje odnose sa Kosovom i to je ono što će se kroz razgovore, kojim će posredovati Ketrin Ešton, utvrditi šta tačno znači“, rekao je Žbogar.

Žbogar je ocenio da Srbi sa severa Kosova ne priznaju prištinske institucije jer, kako je kazao, od njih čuju samo pretnje, a strah da će se menjati struktura, obrazovni sistem i slično, je glavni razlog što im ne veruju.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg