Пређи на садржај

Kosovska kriza zaustavila nemačke investicije

Извор: Викиновости5. октобар 2011.
(Beta) - Kriza na severu Kosova zaustavila je dolazak nemačkih investitora u Srbiju među kojima je vodeći svetski proizvođač tehnologije za motorna vozila Robert Boš, rečeno je za portal EurAktiv (www.euractiv.rs) u nekoliko relevantnih izvora.

Ambasador Volfram Mas potvrdio je da su odluke o ulaganju kompanija iz Nemačke u Srbiju odložene, ali nije želeo da precizira da li je kosovska kriza razlog za to. "Kompanije koje imaju planove, pažljivo prate razvoj situacije i zasad su odluke odložene zbog vesti iz Srbije", rekao je Mas za EurAktiv.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit je ocenio da zbivanja na Kosovu imaju veliki uticaj na centrale kompanija u Nemačkoj koje pažljivo prate šta se dešava na tržištu za koje su zainteresovani.

U slučaju da nemačka firma razmišlja o alternativnom tržištu, situacija na Kosovu može da presudi u korist drugog investitora, ukazao je Šmit. Dodao je da investitori uzimaju u obzir i zbivanja u evrozoni i svetskoj ekonomiji.

Za kompanije koje već posluju u Srbiji i koje su započele investicije kupovinom zemljišta, zaustavljanje investicije je mnogo teži korak i moguće je da firma odluči da manje investira zbog osećaja političke neizvesnosti, dodao je Šmit.

Извор[уреди]