Kosovo ne treba da ostane izvan ovakvih razgovora

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. септембар 2011.
Костолац-  (Beta) - Predsednik Albanije Bamir Topi je na devetom samitu šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom „Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi“ istakao da Kosovo sa svojim glasom treba da osnaži svoju kulturu i dodao da je za to potrebna dobra volja svih.

On je ukazao da narodi ne treba da žive s tenzijama iz prošlosti, već u harmoniji i miru, naglasivši da je jedinstvo u regionu moguće i neophodno. Albanski predsednik je ocenio da je saradnja ponekad teška, ali treba da bude istinita, i dodao da „treba prevazići podele iz prošlosti“.

Umetnost i kultura su snažna sredstva za prevazilaženje podela i mogu da nam pokažu koliko smo slični, poručio je Topi.

On je dodao da posle teškog perioda, pred jugoistočnom Evropom je moralna obaveza da se priznaju različiti žanrovi i umetnici. Topi je istakao da ono što politika ne može da ostvari, može umetnost i dodao da Balkan doživljava politiku dijaloga.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da oblast kulture nudi mogućnost za još bližu saradnju i bolje odnose u jugoistočnoj Evropi. Izetbegović je izrazio zadovoljstvo što se nastavlja dijalog i da BiH ceni aktivnosti Uneska u oblasti kulture.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg