Kosovo ne sme biti preduslov za prijem Srbije u EU

Извор: Викиновости

26. јул 2010.
BRISEL, 26. jula 2010. (Beta) - Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je u ponedeljak u Briselu da je sada čas da se uputi poruka Beogradu o zahtevu Srbije da dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju i da se Srbiji za to ne sme postaviti uslov da prizna Kosovo.

Fratini je to rekao na margini zasedanja šefova diplomatija EU, osvrćući se na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Ministar inostranih poslova Belgije, predsedavajućeg EU, Steven Vanakere je novinarima izjavio da su evropska dvadesetsedmorica ostvarili napredak usvajanjem jednoglasnog stava oko sledećih koraka u politici prema Srbiji i Kosovu, posle mišljenja MSP.

Vanakere je napomenuo da je još važnije da će buduća posebna diplomatska služba EU biti od još većeg upliva za postizanje usaglašenih stavova kad se u septembru na nivou šefova država ili vlada i čelnika diplomatija EU održi temeljita rasprava o budućoj strategiji i smernicama spoljne politike Unije, što podrazumeva i ulazak novih zemalja u članstvo.

Stav Fratinija je da bi Savet ministara EU trebalo da Evropskoj komisiji naloži novi korak oko pristupanja Srbije u redove evropske dvadesetsedmorice.


Извор[уреди]