Пређи на садржај

Kosovo i EU više nisu odvojeni koloseci

Извор: Викиновости

5. јун 2010.
BEOGRAD, 5. maja 2010. (Bete) - Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da Kosovo i Evropska unija (EU) više nisu odvojeni koloseci za Srbiju i dodao da niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova.

"Kada Srbija bude dobila ono što traži i kada njena kandidatura za članstvo bude prosleđena Evropskoj komisiji, a Komisija u Beograd prosledi Upitnik o spremnosti za članstvo, a među pitanjima budu i ona uobičajena poput koja je teritorija Srbija i koliko vaša zemlja ima stanovnika, kako će glasiti odgovori?", upitao je Vordsvort u intervjuu za list "Danas".

Prema njegovoj oceni, ako Srbija u te odgovore uključi Kosovo, onda će one 22 zemlje EU koje su priznale nezavisnost imati problem sa tim.

"Podsećam da u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU - Srbija piše da se on ne odnosi na Kosovo, u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN. Moraćemo, dakle, rešavati takvu vrstu problema ili će biti posledica po proces evropskih integracija Srbije. Taj proces će svakako biti usporen", dodao je Vordsvort.

Ambasador je dodao da niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova jer se tako gubi suviše vremena, jer bi to destabilizovalo region a i Kosovo mora ići putem evropskih integracija.


Извор[уреди]