Kontrola prehrambenih namirnica u maloprodaji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. април 2010.
BEOGRAD, 30. aprila 2010. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je u petak da je kontrolom prehrambenih proizvoda biljnog porekla u martu i aprilu utvrđeno da oko jedan odsto ispitanih proizvoda nije u skladu sa pravilnicima.

"Kontrolisano je oko 140.000 vrsta artikala od kojih je kod 1.129 proizvoda istekao rok trajanja ili deklaracija nije bila u skladu sa propisima", navodi se u saopštenju. Kako se navodi, zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 256 rešenja o zabrani prometa, dok je podneto 275 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 72 prijave za privredni prestup.

Kontrola je rađena u maloprodajnim objektima u 96 opština u Srbiji. Tokom kontrole vršena je provera deklarisanja i rokova trajanja prehrambenih proizvoda kao što su: hleb, pecivo, testenine, žito, brašno, šećer, ulje, margarin, sveže voće i povrće, voćni sokovi, kafa, čaj, začini, kakao, krem i čokoladni proizvodi, dodatak jelima, supe, sosovi i drugo. Kontrola je sprovedena u cilju provere bezbednosti namirnica na tržištu, a koja se vrši prema novom Zakonu o bezbednosti hrane.


Извор[уреди]