Konsenzus neophodan za pregovore s EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. јун 2011.
BEOGRAD, 13. juna 2011. (Beta) - Za uspeh u pregovorima o ulasku u Evropsku uniju je neophodan politički konsenzus i uključivanje što više segmenata društva u taj proces, izjavila je u ponedeljak u Beogradu predsednica Nacionalnog odbora hrvatskog Sabora za praćenje pregovora sa EU Vesna Pusić.

U razgovoru s članovima odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove i evropske integracije, Pusić je rekla da je "bez konsenzusa nemoguće" uspešno sprovesti pregovore o ulasku u Evropsku uniju pošto je to proces koji se najviše tiče unutrašnjih reformi, a mnogo manje spoljnih pitanja.

"Potrebno je formirati kritičnu masu za reforme", rekla je Pusić i istakla da nikako ne treba dozvoliti da pregovori o ulasku u Evropsku uniju u jednom trenutku postanu nešto što se tiče samo ljudi koji u njima direktno učestvuju, što je, kako je navela, greška koju je Hrvatska napravila.

Povodom situacije u regionu, Pusić je rekla da su sve države regiona upućene jedne na druge i da od njihove saradnje zavisi da li će se region potpuno stabilizovati, što je, kako je navela, uslov za ekonomski prosperitet.


Извор[уреди]