Kongres neće ponovo razmatrati pitanje Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу19. март 2010.
VAŠINGTON, 19. marta 2010. (Beta) - Američki kongresmen iz Severne Dakote, Erl Pomeroj poručio je da nezavisni status Kosova i njegove sadašnje granice nisu tema koju će američki Kongres ponovo razmatrati.

"Kao što je potpredsednik Bajden rekao: složićemo se da se ne slažemo. Bio sam vrlo direktan kad sam svojim sagovornicima rekao da bez obzira na neslaganje, nezavisni status Kosova i sadašnje granice Kosova nisu tema koju će američki Kongres ponovo razmatrati", rekao je za Glas Amerike Pomeroj, koji je sredinom februara posetio Beograd.

On je naveo da mu je srpsko rukovodstvo pružilo uveravanja da namerava da se pravnim i diplomatskim kanalima zalaže za ponovno otvaranje ovog pitanja, što je, kako je ocenio, "svakako pravo Srbije".

"Mi smo ipak najviše zainteresovani za ulogu Srbije u Evropi. Uveren sam da prilike koje pružaju prirodni resursi u Srbiji i njihove povoljne cene zbilja mogu da omoguće ekonomski rast u okviru dalje i tešnje saradnje sa Evropom. To su za mene prioriteti i ne verujem da se može operisati na oba ta koloseka, a da se ne umanji efikasnost strategije ka Evropi. Po meni će ekonomska budućnost, odnosno direktno poboljšanje životnih uslova građana biti unapređeni, kako se Srbija približava Evropi", ocenio je američki kongresmen.


Извор[уреди]