Konfiskovane statue vredne deset miliona evra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

18. мај 2010.
Atina, 18. maja 2010. (Beta-AP) - Grčka policija konfiskovala je dve mermerne statue stare 2.500 godina i uhapsila dvojicu grčkih državljana koji su, kako se veruje, planirali da ih prodaju u inostranstvu za deset miliona evra.

Policija je saopštila da su dvojica Grka, starih 42 i 48 godina, uhapšena prošlog petka na Peloponezu dok su ilegalno iskopane statue mladića utovarivali u kamion. U toku je potraga za trećim muškarcem osumnjičenim za pripadnost krijumčarskom lancu koji je planirao da statue iz 6. veka pre nove ere iznese iz zemlje.

Arheolozi navode da su statue "izuzetna umetnička dela" i da se veruje da potiču iz hrama ili groblja u izgubljenom drevnom gradu Tenea na Peloponezu. Obe su odlično očuvane, ali im nedostaju delovi donjeg dela nogu. Statue su visoke 1,82 metra i 1,78 metara i veruje se da ih je izvajao isti vajar, između 550. i 520. godine pre nove ere. Dobro očuvane skulpture retko se pronalaze - u protekloj deceniji pronađene su tri takve figure - a parovi skulptura su izuzetno retki.


Извор[уреди]