Kompromis za Kosovo mora da zadovolji obe strane

Извор: Викиновости


15. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je u utorak, povodom stava kosovskog premijera Hašima Tačija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica UN, rekao da je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, ali da kompromis mora da zadovolji obe strane.

"Ako se dogovorimo, sve može. Mi ne bežimo od toga i tražimo sveobuhvatan dogovor, ali da bi on to dobio mora nešto i da da. Taj kompromis mora da zadovolji obe strane", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Po Dačićevim rečima, kosovska strana može da ucenjuje Beograd zbog puta ka EU, dok srpska strana može da ometa članstvo Kosova u UN.

Možemo tako 30 godina, ali to nije u bilo čijem interesu, rekao je srpski premijer.

Povodom stava Tačija da se u Briselu neće razgovarati o najnovijoj Rezoluciji Skupštine Srbije o Kosovu, Dačić je kazao da kosovski premijer ne može da upravlja onim što će izneti Beograd na sastanku 17. januara.

Dačić je dodao da treba razgovarati o paralelizmu institucija na Kosovu i posebnosti kosovskih Srba što je predlagala i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton koja posreduje u dijalogu.

Premijer Kosova Hašim Tači je izjavio u ponedeljak da neće dozvoliti da se predlozi iz Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu nađu na stolu tokom razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, i ocenio da je za Prištinu neprihvatljiv predlog da opštine sa srpskom većinom dobiju status autonomnih opština.

Izvor[уреди]