Komiko oil ne odustaje od rafinerije nafte u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу15. март 2010.
BEOGRAD, 15. marta 2010. (Beta) - Kompanija Komiko oil će razmotriti izgradnju rafinerije nafte u Požarevcu ili Kovinu ukoliko Smederevo odbije taj projekat, izjavio je u ponedeljak zamenik direktora te kompanije Radomir Radivojević.

Radivojević je na konferenciji za novinare kazao da bi Skupština Grada Smederava u utorak trebalo da odluči o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odlučili da li podržavaju izgradnju rafinerije, u koju Komiko oil namerava da uloži 250 miliona dolara. Radivojević je podsetio da je Komiko oil, ćerka firma kompanije Komiko oversiz (Overseas) registrovane u Holandiji, ponudila 4,25 miliona dolara za zakup 115 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, na kojima namerava da izgradi modernu rafineriju nafte.

Prema njegovim rečim, u toj rafinariji bi se dnevno preradjivalo 100.000 barela sirove nafte poreklom iz Nigerije i proizvodili evrodizel, benzin od 100 oktana, kerozin i tečni naftni gas po evropskim standardima. Konzorcijum Komiko oversiz, naveo je Radivojević, čine američke kompanije Bejzik ekvipment (www.basic-equipment.com), koja proizvodi opremu za rafinerije, investiciona banka Brajan Meri i Global gas koji se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte.


Извор[уреди]