Koštunica i Jeremić ponovili zahtev za nastavak pregovora

Извор: Викиновости


19. decembar 2007.
Ujedinjene nacije-  (Beta) - Srpski premijer Vojislav Koštunica ponovo se večeras u Njujorku založio za nastavak pregovora o statusu Kosova i istakao da Srbija neće prihvatiti nezavisnost te pokrajine.

"Srbija je na sednici Saveta bezbednosti UN snažno i odlučno branila svoj teritorijalni integritet i suverenitet i osnovne principe na kojima počiva međunarodni poredak", rekao je Koštunica novinarima u Njujorku posle sednice Saveta bezbednosti.

On je istakao da Srbija ne radi samo u svom interesu, već i u interesu mira i stabilnosti u svetu.

"Na sednici smo branili ideje o pregovorima, jer se sukobi upravo rešavaju kroz pregovore", rekao je Koštunica, ocenivši da Savet bezbednosti UN treba da bude posvećen pronalaženju kompromisa.

On je rekao da su se na sednici čuli glasovi koji su u korist ideje poštovanja zakona, kompromisa, dodajući da je bilo i glasova, SAD u prvom redu i nekih evropskih zemalja, koje se protive idejama poštovanja međunarodnog zakona i daljih pregovora o veoma teškom pitanju budućeg statusa Kosova.

"Imamo Rezoluciju 1244, ona je validna i dok ne bude zamenjena novom rezolucijom, biće na snazi", rekao je Koštunica i istakao da će svako jednostrano proglašenje ili takozvano koordinisano proglašenje nezavisnosti biti proglašeno ništavnim i da će Kosovo za Srbiju ostati deo njene teritorije.

On je takođe ponovio protivljenje razmeštanju misije EU na Kosovu zato što bi to bilo kršenje Rezolucije 1244.

"Moram da kažem da će svako jednostrano proglašenje nezavisnosti dovesti UN u veliku krizu. Mir i stabilnost su do sada počivali na Povelji UN, a ako je dovedemo u pitanje, onda ulazimo u novo doba", rekao je Koštunica i ponovio posvećenost Srbije pregovorima, demokratiji, vladavini prava i punom poštovanju osnovih međunarodnih zakona.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da će Srbija iskoristiti sva zakonska, diplomatska i ekonomska sredstva u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali i ukazao da neće doprineti destabilizaciji.

"Srbija je demokratska zemlja, snažno posvećena primeni zakona. Balkanu treba mir, integracija u EU", rekao je Jeremić.

On je naveo da su na sednici SB Kina, Indonezija i afričke zemlje pokazale stepen razumevanja za kosovsko pitanje i pozvale na dijalog.

Povodom pojavljivanja nekih radikalnih grupa koje pozivaju na sukobe, Jeremić je rekao da srpske vlasti neće tolerisati nikakve oružane grupe osim zvaničnih snaga bezbednosti.

Извор[уреди]