Пређи на садржај

Koštunica: Ponuda EU obmana, skupština da se sastane

Извор: Викиновости


5. februar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je u utorak da je politički sporazum koji je EU ponudila Srbije "obmana" i zatražio da se Skupština Srbije odmah sastane i izjasni o njemu i najavljenoj Misiji EU na Kosovu.

"Predlog EU da sa Srbijom potpiše Politički sporazum, dok EU istovremeno šalje misiju da rasparča našu državu, predstavlja obmanu sa ciljem da Srbija stavljajući svoj potpis na sporazum sa EU zapravo potpiše saglasnost na nezavisnost Kosova i postane prva država koja je indirektno priznala nezavisno Kosovo", navodi se u Koštuničinom saopštenju dostavljenom Beti.

Premijer je ocenio da "skupština treba odmah da se sastane, pre nego što se proglasi jednostrana nezavisnost Kosova, i da saglasno Ustavu i usvojenim rezolucijama donese potrebne odluke o Misiji EU i o sporazumu koji je ponudila EU".

U saopštenju se takođe ocenjuje da odluka EU da "protivpravno pošalje Misiju na Kosovo i Metohiju kako bi se sproveo odbačeni Ahtisarijev plan o nezavisnom Kosovu", predstavlja "pouzdanu najavu da će veoma brzo albanski separatisti proglasiti jednostranu nezavisnost pokrajine".

Извор[уреди]