Пређи на садржај

Koštunica: Misija EU na KiM je kršenje međunarodnog prava

Извор: Викиновости


18. decembar 2007.
Beograd/ Srbija (Beta) - Premijer Srbije Vojislav Kostunica ocenio je večeras u Njujorku da bi upućivanje Misije Evropske unije na Kosovo, bez prethodne odluke Saveta bezbednosti UN, predstavljalo ozbiljno kršenje međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

"Raspoređivanje misije EU na Kosovu nije moguće bez prethodne odluke Saveta bezbednosti UN. Međunarodno pravo postoji da bi bilo poštovano, a ne kršeno. U suprotnom, nastupa nova epoha posle koje se postavlja pitanje šta sa međunarodnim pravnim poretkom", rekao je Koštunica posle sastanka s ruskim ambasadorom Vitalijem Čurkinom u UN.

Kako prenosi Radio-televizija Srbije, on je istakao i da uspostavljanje Misije EU nije moguće jer je to deo "propalog plana" izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Srpski premijer je dodao da je u razgovoru sa Čurkinom potvrđen zajednički stav Srbije i Rusije da epilog pregovaračkog procesa mora biti nova rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Dodao je da ima nagoveštaja da će zapadne države, predvođene SAD, pokušati da izbegnu to telo i "koordinirano priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost" srpske pokrajine Kosovo.

Koštunica je istakao i da će se Srbija na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti zalagati za nastavak pregovora, koji u dosadašnjem toku nisu uspeli zbog, kako je ocenio, negativnog odnosa kosovskih Albanaca.

"Pregovori ne treba da budu oročeni, već treba da vode ka rešenju. Oni koji sumnjaju u takve vrednosti, mogu se pokolebati. Treba da ih ubedimo u suprotno. One zemlje koje se zalažu za nezavisnost polako prestaju da iznose argumente", kazao je srpski premijer.== Извор ==