Пређи на садржај

Koštunica: Izbori za Srbiju, a ne za EU

Извор: Викиновости


30. mart 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je u nedelju da će se 11. maja odlučivati za Srbiju, a ne za Evropsku uniju.

"Nisu ovo izbori za ili protiv Evrope, nego za ili protiv Srbije. Svi znamo da samo celovita, jedinstvena i snažna Srbija može da bude ravnopravan i uvažavan partneru EU", rekao je Koštunica na izbornoj konvenciji koalicije "DSS-NS-Vojislav Koštunica" u beogradskoj Areni.

Prema njegovim rečima, ako više od 150 zemalja u svetu danas priznaje "stvarnu" Srbiju sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu, to će moći i morati da učini i EU.

"Pitanje ulaska u EU rešavaće se posle 2012. gdoine, a ovo je prilika da se otvoreno i demokratski u razgovoru sa EU reši pitanje teritorijalne celovitosti srbije", poručio je Koštunica i dodao da je "to dnevni red danas, a da će članstvo doći naknadno".

On je naglasio da su izbori 11. maja važni, jer Srbija treba da dobije "državotvnornu, nacionalno jedinstvenu i poštenu vladu koja će svuda u svetu bez ustezanja moći da kaže da je Kosovo Srbija".

Koštunica je rekao da će se vlada koju nudi koalicija DSS-NS zalagati za ulazak Srbije u EU, ali da neće dozvoliti trgovinu Kosovom i da će se odlučno i hrabro boriti da se Srbija ekonomski razvija, za socijalnu pravdu i da svi žive bolje.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pozvao je prisutne da glasaju za koaliciju DSS-NS i da, kako je rekao, ne dozvole da ovog puta pobedi u Srbiji "ekipa koja ne misli dobro državi".

On je rekao da je koalicija DSS-NS ponudila Srbiji najbolje kandidate i ocenio da će im podrška glasača omogućiti da dobiju što više glasova i da reše nagomilane probleme u Srbiji.

"Kada bismo napunili skupštinske klupe, Srbija ne bi imala probleme ni sa Kosovom, ni koncesijom ni bilo kakvom investicijom", rekao je Ilić i dodao da ta koalicija ima ozbiljne razvojne projekte.

Ilić je rekao da je koalicija okupljena oko Demokratske stranke izdala Kosovo i da će izdati i glasače i da se lider te stranke i predsednik Srbije Boris Tadić zakleo da će braniti Kosovo "samo dok nisu prošli izbori".

Predizborni skup na kome je predstavljeno 250 kandidata za poslanike koalicije DSS-NS počeo je himnom Srbije "Bože pravde", a pored Koštunice i Ilića, građanima su se obratili i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović, kao i Predrag Bubalo, Borko Ilić i Dubravka Filipovski.

Извор[уреди]