Пређи на садржај

Knjiga Dragana Jovićevića o japanskom horor filmu

Извор: Викиновости


17. септембар 2010.
BEOGRAD, 17. septembra 2010. (Beta) - Dragan Jovićević, filmski kritičar i urednik kulture u listu Danas, objavio je esejističku knjigu "Krugov i kletve" o fenomenu japanskog horor filma, koja je predstavljena u petak u prostorijama izdavača, Filmskog centra Srbije.

Jovićevićeva knjiga, unapređena verzija njegovog magistarskog rada iz teorije filma, predstavlja, kako se na koricama ističe, "kratki vodič kroz japanski i j-horor", i "posveta je kako japanskom horor filmu tako i žanrovskom filmu uopšte", rekao je autor na promociji.

Prema njegovim rečima, termin "j-horor" se ustalio među filmofilima, i osim japanskih filmova strave i užasa obuhvata američke rimejke tih filmova - kao što su "Ringu/Krug" i "Kletva" - te ostvarenja iz azijskih kinematografija koja su inspirisana japanskim hororima.

Među temama u knjizi su "žanrovske i kulturološke matrice horora", "naratološki obrasci japanskog horor filma", "kratka istorija japanskog filma", "japanski pozorišni oblici strave". "razvoj horor žanra u Japanu", "novi američki horor film", "politika rimejka", "rimejk kao nova logika simulakruma", "eksploatacija žanra".


Извор[уреди]