Ključna uloga Zorana Đinđića u demokratskim promenama

Извор: Викиновости


5. октобар 2010.
BEOGRAD, 5. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u utorak da je peti oktobar 2000. trenutak uspostavljanja demokratije u Srbiji i da je ključnu ulogu u demokratskim promenama imao Zoran Đinđić.

"Peti oktobar 2000. godine bio je inspiracija za mnoge druge demokratske preokrete u svetu, ali je samo u Srbiji dao rezultate jer su uspostavaljene demokratske promene", kazao je Tadić na otvaranju konferencije "Srbija na putu ka Evropi - 10 godina kasnije" posvećene evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Kao najveće domete 5. oktobra Tadić je istakao to što nije bilo žrtava i nasilja i što su uspostavljene demokratske institucije "tako da nikome više neće pasti na pamet da krade demokratske izbore".

"Neosnovano je i neistnito reći da je danas sve isto. Razlika je izuzetna i napravljen je veliki kvalitativni iskorak", naglasio je on i dodao "da nas ogromni dometi petog oktobra ne lišavaju uverenja da smo mogli više i da moramo mnogo više".

Predsednik Srbije je ocenio da je nezadovoljstvo ljudi opravdano, a razloge za to našao je u lošem nasleđu i velikoj ekonomskoj krizi.


Извор[уреди]