Kineskom disidentu simbolično uručen Nobel za mir

Извор: Викиновости


10. децембар 2010.
OSLO, 10. decembra 2010. (Beta-AFP) - Predsednik Nobelovog komiteta za mir Torbjorn Jagland položio je danas diplomu i medalju na praznu stolicu na kojoj je trebalo da sedi ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Liju Sjaobo, zatvoreni kineski disident kome vlasti nisu dozvolile da prisustvuje svečanosti u Oslu.

Jagland je pozvao Kinu da oslobodi Lijua Sjaoboa koji izdržava 11-ogodišnju kaznu zatvora zbog kritike kineskih vlasti. "Liju je samo ispunjavao svoja građanska prava. On nije uradio ništa loše. On mora da bude oslobođen", rekao je Jagland na svečanosti povodom dodele Nobelove nagrade za mir.

Jagland je istakao da kineski ustav zvanično garantuje slobodu izražavanja i pravo na kritikovanje državnog aparata. "Mnogi će upitati ne pokazuje li Kina, i pored sadašnje moći, izvesnu slabost pošto smatra da je nužno zatvoriti čoveka na 11 godina samo zato što je izrazio svoje mišljenje o načinu vođenja zemlje", rekao je Jagland.

Stolica na kojoj je trebalo da sedi Liju, danas je ostala prazna, a ogromna njegova fotografija simbolično je predstavljala ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Srbiju na današnjoj svečanosti predstavlja zaštitnik građana Saša Janković iako je ranije bilo navedeno da niko neće prisustvovati.


Извор[уреди]