Kfor pozvao Srbe da ne blokiraju puteve

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

1. август 2011.
Приштина-  (Beta) - KFOR je u ponedeljak potvrdio da je ponovo uspostavljen saobraćaj ka prelazu Brnjak, u opštini Zubin Potok, i pozvao kosovske Srbe da više ne blokiraju puteve.

Blokade na magistralnom putu Mitrovica-Zubin Potok, kod sela Zupče, uklonjene su po naređenju komandanta KFORa Erharda Bilera, navodi se u saopštenju.

„Nije bilo otpora na barikadama od kojih se jedna sastojala od šljunka, kamena i peska, a dve od debala i stubova. Kako je postojala opasnost od snajpera i oružanog otpora radikalnih elemenata naoružanih puškama, pištoljima i eksplozivima, u oblasti su bile dovedene snage oklopne pešadije spremne da adekvatno odgovore na svaki izazov“, saopštio je KFOR.

Dodaje se da je otklanjanjem barikada ponovo uspostavljena veza sa administrativnim prelazom Brnjak.

„KFOR poziva sve mirne građane u Zubinom Potoku da se odupru radikalnim i kriminalnim elementima i da odustanu od poslednje dve barikade na putevima koje ometaju saobraćaj u gradu. Ove beskorisne blokade puteva izoluju poštene građane koji su van njih“, navodi se u saopštenju.

KFOR je dodao da je dopremanje hrane u grad otežano zbog „radikalnih postupaka lokalnih vlasti“, kao i da će oni biti odgovorni za svaku eventualnu žrtvu. Dodaje se da je trenutna situacija na severu Kosova mirna, ali napeta. „Još postoji pretnja da će radikali napasti punktove na prelazima kao što su napali Kapiju 1 (Jarinje) prošle nedelje“, navodi se u saopštenju.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg