Пређи на садржај

Kfor i Euleks prebacuju odgovronost na Srbe

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

20. септембар 2011.
Звечан-  (Beta) - Krizni štab četiri opštine sa severa Kosova ocenio je u utorak da Kfor i Euleks izjavama da su prelazi Brnjak i Jarinje tehnički spremni da budu potpuno oprerativni nastoje da obmanu javnost, a dogovornost za stanje u tom delu Pokrajine prebace na kosovske Srbe.

„Navodno pomeranje dela bodljikave žice pred kamerama nije isto što i stvarno oslobađanje prelaza za slobodan protok robe i ljudi, za normalan život i snabdevanje građana severa Pokrajine, za njihovu slobodu kretanja do svojih domova, radnih mesta ili škola“, navodi krizni štab.

Štab dodaje da bi izjave zvaničnika Kfora i Euleksa bile značajne i objektivne da su donete naredbe ili odluke o demilitarizaciji prelaza i potpunom povlačenju pripadnika kosovske policije i carine, kao i o ukidanju svih nelegitimnih zabrana i ograničenja protoka ljudi i robe.

Članovi kriznog štaba poručili su da će „blokade saobraćajnica biti uklonjene odmah nakon otklanjanja uzroka okupacije Jarinja i Brnjaka“. Štab navodi da su prelazi Jarinje i Brnjak i dalje potpuno okupirani i da to čine Kfor i Euleks i pripadnici „takozvane granične policije i carine Kosova“.

Portparol Euleksa Nik Hoton izjavio je da je prelaz Brnjak otvoren, ali da ga sada prelaze samo pešaci zbog barikada na prilaznim putevima.

Извор[уреди]