Kesić: Bajdenova poseta Srbiji u duhu uslovljavanja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. maj 2009.
Vašington/ SAD (Beta) - Posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji treba sagledati u skladu sa politikom uslovljavanja administracije SAD, koja je i dalje glavni temelj američke politike prema Beogradu, rekao je politički analitičar Obrad Kesić.

"Verujem da će potpredsednik pokušati da izvede... malo čudo i pokaže da je Amerika potpuno otvorena prema Srbiji, potpuno spremna ne samo za korektne, već i za dobre odnose, ali će to biti težak izazov u kontekstu politike uslovljavanja, pogotovu vezane za pitanje nezavisnosti Kosova", rekao je Kesić za Glas Amerike (VOA).

On je naveo da, pored pitanja Kosova i saradnje sa Haškim tribunalom, ima još "par otvorenih pitanja" koje dve strane treba da razmotre.

"Imamo pitanje odnosa Beograda sa Banjalukom, gde sve više nevladine organizacije i lobisti, koji predstavljaju samo jednu stranu - bošnjačku, pokušavaju da povežu pitanje saradnje Srbije sa međunarodnom zajednicom sa vršenjem pritiska na vladu Republike Srpske kako bi Beograd normalizovao odnose ne samo sa Amerikom, već i sa EU", ocenio je Kesić.

Извор[уреди]