Karanović: MDRI u analizi krenuo od netačnih podatka

Извор: Викиновости


22. novembar 2007.
Beograd/ Srbija (Beta) - Međunarodna organizacija MDRI je u analizi stanja ustanova u Srbiji krenula od potpuno netačnih podataka o organizaciji psihijatrijskih ustanova, njihovoj vrsti, broju mesta u njima i broju trajno smeštenih pacijenata, navodi se u izveštaju koji je sačinila Nacionalna komisija za mentalno zdravlje.

Predstavljajući izveštaj koji je Vlada Srbije prihvatila na današnjoj sednici, državni sekretar u ministarstvu zdravlja Nevena Karanović je kazala da su netačni navodi MDRI da u Srbiji ima 46 psihijatrijskih bolnica već da je istina da postoji samo pet takvih bolnica i 46 odeljenja za kraću hospitalizaciju pri opštim bolnicama.

"U izveštaju MDRI nekorektno je napisano da Vlada Srbije ne poseduje plan ili program kojim bi se zaustavilo neprimereno zadržavanje hiljada osoba sa posebnim potrebama jer je Vlada 19. januara ove godine usvojila Nacionalnu strategiju razvoja zaštite mentalnog zdravlja", istakla je Karanović.

Prema njenim rečima, podaci o fiksaciji u psihijatrijskim bolnicima u izveštaju MDRI dati su paušalno, bez navođenja konkretnog razloga za fizičko sputavanje pacijanta i vremena trajanja tog postupka.

Извор[уреди]