Karadžiću dve tačke za genocid, devet za progon i drugo

Извор: Викиновости


23. septembar 2008.
Hag/ Holandija (Beta) - Predlogom izmenjene optužnice koju je danas popodne objavio Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću se na teret stavljaju genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 opština u BiH, te progon, istrebljenje, ubistva i drugi zločini nad Muslimanima i Hrvatima 1992-95.

Po predlogu optužnice, koji po pravilima Tribunala mora potvrditi sudsko veće pre nego što stupi na snagu, Karadžić je u dve tačke optužen za genocid, a u preostalih devet za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ta krivična dela su u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Premda je broj tačaka optužnice ostao isti - 11, tužioci smatraju da su četiri tačke - progon, istrebljenje i ubistva - u predlogu izmenjene optužnice nove, iz čega sledi da će Karadžiću biti omogućeno da se po njima izjasni o krivici.

Umesto 41 opštine iz važeće optužnice protiv Karadžića, predlogom izmenjene optužnice obuhvaćena su krivična dela u 27 opština.

Извор[уреди]