Karadžić ostao pri tvrdnjama u vezi Holbruka

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. avgust 2008.
Hag/ Holandija (Beta) - Haški tribunal u petak je objavio pisani podnesak Radovana Karadžića u kojem Karadžić tvrdi da se 1996. američki izaslanik Ričard Holbruk, u ime SAD, obavezao da Karadžić neće biti "procesuiran pred Tribunalom", ako se povuče iz javnog života.

"A što se mene tiče, g. Holbruk se u ime SAD obavezao da neću biti procesuiran pred ovim Tribunalom", tvrdi Karadžić. U podnesku na četiri strane, koji je podneo pošto mu je u četvrtak sudija Alfons Ori nije dozvolio da ga pročita tokom prvog pojavljivanja u sudnici, Karadžić sugeriše i da su, pošto se povukao iz politike i javnog života, SAD i Holbruk organizovalie potragu za njim u nameri da ga likvidiraju.

Reagovao je i bivši američki pregovarač Ričard Holbruk demantujući da su SAD preko njega ponudile Radovanu Karadžiću da će izbeći suđenje za ratne zločine ako se povuče iz javnog života i ne ometa primenu Dejtonskog sporazuma.

U izjavi za Si-En-En, Holbruk je rekao da je u pregovorima predviđeno da se Karadžić povuče s funkcije predsednika Republike Srpske i predsednika Srpske demokratske stranke, što je i uradio. "Kada je nestao on je poslao dezinformacije da sam s njim postigao dogovor da ga nećemo tražiti ako nestane. To je čista laž", rekao je Holbruk.

Извор[уреди]