Kapitalna serija o istoriji jugoslovenskog rokenrola na RTS

Извор: Викиновости

14. април 2010.
BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Kapitalna dokumentarna serija "Rockovnik", koja se kroz 40 polusatnih epizoda bavi rok scenom u bivšoj Jugoslaviji, počeće da se prikazuje na Radioteleviziji Srbije od 18. aprila, saopštili su tvorci ovog projekta.

Autori dugoočekivane serije, nastale u koprodukciji firme "Kompani" i Radiotelevizije Srbije još 2005. godine, jesu novinari Dušan Vesić i Sandra Rančić, tvorci uspešnog dokumentarca i TV serije o pokojnom vođi grupe "Ekatarina Velika" Milanu Mladenoviću.

Serija će na prvom programu RTS-a biti svake sedmice, nedeljom u 17 sati, i kroz više od 300 intervjua, koji su praćeni izuzetno bogatom video arhivom, predstaviće najznačajnije autore i izvođače rok i pop muzike u SFRJ, sa njihovim tajnama i najbitnijim pesmama, ključnim životnim i kreativnim momentima.

Sandra Rančić je izjavila za agenciji Beta da je "Rockovnik" njeno životno delo, i ocenila da je jugoslovenska rok scena, naročito tokom 1980-ih bila "treća po važnosti u svetu", zahvaljujući "raznovrsnosti, jačini iskazivanjanja stavova i želji da se kaže neka sopstvena istina po svaku scenu". Prema njenim rečima, akteri scene "kao da su pili neki čarobni napitak".


Извор[уреди]