Kapetan Dragan uhapšen u Australiji

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

12. мај 2010.

Sidnej / Australija (Beta) Dragan Vasiljković, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj počinjene 1992. i 1993. godine, uhapšen je u sredu u Australiji posle 43 dana koje je proveo u bekstvu.

Australijski mediji javili su da je Australijska savezna policija (AFP) uhapsila Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, oko 17 časova po lokalnom vremenu.

Vasiljković (55) je nestao 30. marta, pošto je Vrhovni sud u Australiji doneo odluku da može biti izručenje Hrvatskoj gde se vodi postupak protiv Vasiljkovića.

Mediji u Australiji navode da je AFP u traganju za Vasiljkovićem blisko sarađivala sa holandskom policijom, od koje je dobila informacije koji su doveli do njegovog hapšenja.

Vasiljković, koji je australijski državljanin i tamo živi pod imenom Daniel Sneden, u Hrvatskoj je optužen za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine, kao i da je učestvovao u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine. Mediji navode da Vasiljković pored australijskog ima i državljanstvo Srbije.


Извор[уреди]