Kapaciteti za izdavanje pasoša biće uvećani

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2009.
Beograd-  (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je u ponedeljak da će MUP, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, nabaviti još jednu mašinu za takozvanu personalizaciju pasoša čime će se kapaciteti za izdavanje putnih isprava povećati za 50 odsto.

Dačić je novinarima rekao da trenutno nije problem samo prijem zahteva za izdavanje pasoša već i obrada tih zahteva jer u Srbiji postoje samo dve mašine čiji je kapacitet za izdavanje putnih isprava 4.000 nedeljno, iako se nedeljno izdaje oko 6.000 tih isprava čime je ugrožena stabilnost sistema.

Ministar je najavio da će biti unapređen i softver za izdavanje dokumenata čime će biti omogućeno da se u čip na dokumentima upisuju i podaci vezani za otisak prsta, što je u skladu sa evropskim standardima i što će otkloniti potrebu da građani Srbije ponovo vade pasoše za nekoliko godina.

On je rekao da će izdavanje novih registarskih tablica za automobile i saobraćajnih dozvola "tek biti deo aktivnosti" MUP-a. Dačić je rekao da će primena kaznenih odredbi iz Zakona o bezbednosti saobraćaja početi nakon što bude usvojen novi Zakon o prekršajima, i dodao da će od tada početi i izdavanje novih tablica i dozvola.


Извор[уреди]