Kandidatura Srbije za EU zavisi od nastupa u UN

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

24. јул 2010.
BEOGRAD, 24. jula 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da očekuje da će pitanje odobravanja kandidature Srbije za prijem u EU biti razmatrano tek pošto Brisel vidi kakav će biti nastup Beograda u UN povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o nezavisnosti Kosova.

"Brisel će sačekati da vidi šta će se dogadjati u UN i zato ne treba ni u julu, ni u septembru očekivati da ministri spoljnih poslova (EU) razmatraju pitanje naše kandidature. Zato je od izuzetne važnosti da naš nastup u UN bude izbalansiran i to će biti najbolja garancija za put Srbije u EU", rekao je Đelić u intervjuu za izdanje Blica od subote.

Đelić je dodao da bi za Srbiju bilo optimalno da prihvati ponudu EU da zajedno sa njom sastavi rezoluciju koja će biti podneta Generalnoj skupštini UN, ali samo pod uslovom da "ako se vode razgovori o rešenju svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, oni moraju uključiti i razgovor o statusu".

Potpredsednik Vlade, koji je u Ugandi učestvovao na Samitu Afričke unije, naveo je da su mu predstavnici afričkih zemalja sa kojima se sastao rekli da "mišljenje MSP nije relevantno za njih jer se Sud nije izjasnio o suštinskoj stvari, o pravu Kosova na otcepljenje".


Извор[уреди]