Kandidatura Srbije biće razmatrana u oktobru

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


20. септембар 2010.
BEOGRAD, 20. septembra 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je da postoje velike šanse da pitanje srpske kandidature bude na dnevnom redu Saveta ministara na sastanku u Luksemburgu u oktobru.

"Biće to važan Savet ministara. Mogu da kažem da će, sa 99 odsto šansi, na dnevnom redu biti tema koja se odnosi na Srbiju", rekao je Aselborn u intervjuu za Večernje novosti.

Aselborn je dodao da o tome ozbiljno razmišljaju i u Holandiji, iako imaju tehničku vladu. "Tokom nezvaničnog ministarskog sastanka u Briselu videli smo da postoji veliko jedinstvo povodom prosleđivanja srpske kandidature. Dolazimo u situaciju u kojoj možemo da zaključimo ovo poglavlje u evropskim integracijama Srbije", rekao je Aselborn.

Na pitanje kada treba da počnu razgovori između Beograda i Prištine i o čemu će se razgovarati, Aselborn je odgovorio da je budućnost Srbije u EU i da je zato važno da se normalizuju odnosi u celom regionu.

"Ne postoji niko u EU ko bi rekao Srbiji da prizna Kosovo. Ali, naravno, veoma je važno da se pregovara da bi se došlo do ekonomske, kulturne i druge situacije koja bi za oba naroda mogla da donese boljitak", kazao je luksemburški ministar spoljnih poslova.


Извор[уреди]