Kampanja usvoji ili iznajmi babu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

24. март 2010.
Пољска -  (Beta) - Poljska deca koja nemaju tu sreću da su im baka i deka živi, sada mogu da ih iznajme ili usvoje i tako obogate svoje detinjstvo.

Projekat spajanja usamljenih penzionera sa porodicama u kojima nema živih članova najstarije generacije osmislili su penzioneri iz grada Raćiboža, na jugu Poljske. Realizuje se posredstvom šlezijskog Univerziteta trećeg doba, a ovih dana biće pokrenut i u Varšavi.

Autori projekta pošli su od istraživanja po kojima čak trećina porodica u Poljskoj ne održava veze sa babama i dedama, a ankete agencije CBOS pokazala su da čak 80 odsto Poljaka smatra da babi i dedi duguje nešto vrlo vredno i da ima lepe uspomene na njih iz detinjstva.

"Povezujemo usamljene bake s porodicama koje nemaju baku. Vreme provode sa unucima. Do sada smo spojili pet baka i porodica", kazao je za današnju Žečpospolitu šef projekta Pjotr Klima. U bazi podataka lokalne ispostave Univerziteta trećeg doba u Raćibožu trenutno je na raspolaganju 12 baka.

Kandidatkinje moraju da budu polaznice Univerziteta trećeg doba, pošto on garantuje za njihove dobre namere i poštenje, a završavaju i posebne kratke pedagoške i psihološke kurseve.

Извор[уреди]