Kalatrava projektuje zgradu Filharmonije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. фебруар 2011.
BEOGRAD, 23. februara 2011. (Beta) - Proslavljeni svetski arhitekta Santjago Kalatrava, koji je tokom protekla nekoliko dana boravio u Beogradu, izjavio je da bi mu projektovanje nove zgrade Beogradske filharmonije predstavljalo veliki stvaralački izazov.

Španski arhitekta, koji je u Beogradu boravio na poziv Fondacije "Zubin Mehta", obišao je potencijalne lokacije u prestonici za izgradnju zgrade i posebno pozitivno ocenio plan gradskih čelnika da pokrenu transformaciju velikih beogradskih građevinskih resursa u priobalju Dunava i Save, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

"Veza koju bi na ovaj način ostvario sa Srednjom Evropom - Nemačkom, Austrijom, Mađarskom - Beograd bi čvrsto pozicionirala kao kulturnu prestonicu čitavog Balkana", rekao je Kalatrava nakon sastanka s predstavnicima gradske i republičke vlasti, kao i Beogradske filharmonije i njene fondacije "Zubin Mehta".

Beogradska filharmonija i njena fondacija založiće se da se projekat nove koncertne dvorane uključi u strategiju razvoja "Beograd - kulturna prestonica Evrope 2020", s uverenjem da bi, kako je saopšteno, Kalatravin angažman predstavljao značajan doprinos toj inicijativi.


Извор[уреди]